Hier staan de antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ) over hatha yoga.
Hatha yoga
Is yoga wat voor mij?
Dat kan je pas ontdekken door het te proberen. Het gaat om je eigen ervaring. Neem dus één of twee proeflessen om te kijken of yoga bij jou past. Je hoeft er ook niet bijzonder lenig of sterk voor te zijn. Iedereen kan aan yoga doen. Ook kunnen de meeste oefeningen aangepast worden aan de specifieke vragen van de leerling. Dat is meestal wel mogelijk in mijn kleine klassen en zeker tijdens individuele lessen (yogatherapie) of bij de lessen voor speciale doelgroepen (bv. voor reumapatiënten).
Wat is hatha yoga
Hatha yoga is een tak van yoga die zich voornamelijk bezig houdt met het lichaam. Hatha yoga omvat lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en ontspanning. In het westen wordt hatha yoga vaak zelfstandig beoefend voor de gezondheid en de ontspanning.
Als leerlingen er belangstelling voor hebben vertel ik meer over de achtergronden van yoga. Hatha yoga werd oorspronkelijk beoefend als voorbereiding op het verwezenlijken van bevrijdend inzicht (raja yoga).
Wat doet het voor mij?
Yoga is fantastisch!
- Luister naar jezelf – signaleer spanning en voorkom stress
- Versterk jezelf – verbeter je houding en rompspieren
- Verruim jezelf – souplesse, lenigheid en balans
- Gun jezelf ademhaling, energie en kalmte
(Citaat Achmea Health Centers)
Welke yogastijl past bij mij?
Ook dat is iets wat je zelf moet ontdekken. Sommige mensen vinden een heel actieve les prettig terwijl anderen goed gedijen in een zachte les. Dat is één manier om naar de verschillende yogastijlen te kijken – van actief naar zacht, van de “ha” naar de “tha” kant van hatha yoga. Ashtanga vinyasa yoga is bijvoorbeeld fysiek heel uitdagend terwijl Dru yoga zachter en vloeiender is. Een andere vraag is of alle aspecten van yoga in de les aan bod komen: lichaam, adem en geest. Doet men in de les alleen houdingen of wordt er ook met de ademenergie gewerkt? Wordt er gemediteerd? Bijvoorbeeld, Bikram yoga lijkt op een workout in de sportschool terwijl bij Kashmir yoga de aandacht steeds wordt gevestigd op het voelen van het energielichaam.
In mijn eigen hatha yogalessen komen lichaam, adem en geest alle drie aan bod. We beoefenen lichaamshoudingen in samenhang met de adem. Soms zijn er aparte ademhalingsoefeningen. Er is dikwijls een korte meditatie aan het begin van de les (drie minuten ademruimte) en een yoga nidra aan het einde van de les. Mijn reuma yogalessen zijn net zo, hoewel het accent daar ligt op zachte bewegingen van alle gewrichten.
Is hatha yoga veilig?
Ja. Hatha yoga is een zeer veilige manier van bewegen. De westerse stijl van hatha yoga is net zo veilig als aerobics, fietsen en lopen. Hatha yoga is vele malen veiliger dan sporten. Toch is een klein risico niet helemaal uit te sluiten. Het kan wel verminderd worden. De yogavorm, de houding van de leerling en de deskundigheid van de docent spelen hierbij een rol.
Stijlen
Met betrekking tot de yogavorm: dynamische vormen zoals Ashtanga, Bikram en power yoga zijn riskanter dan de zachtere Anusara, Dru, Kripalu en Hatha yogastromingen.
Eigen verantwoordelijkheid
Als leerling kun je veel doen voor je eigen veiligheid. Luister goed naar je lichaam en ga niet voorbij je grenzen. Een licht gevoel van rekking of van inspanning is prima. Zoek echter nooit de pijngrens op. Gebruik geen kracht om jezelf verder in een houding te brengen maar laat de tijd en de ademhaling rustig hun werk doen. Tracht niet de zogenaamde “ideale” yogahouding te vinden. Vergelijk jezelf nooit met anderen.
Het is ook heel gezond om een oefening over te slaan als die niet goed voor je voelt. Desgevraagd kan de docent alternatieven aanbieden. Als je gezondheidsproblemen hebt, meld die dan aan de docent zodat er rekening mee kan worden gehouden in de les. Bij ernstige gezondheidsproblemen, zwangerschap of operaties is het belangrijk om je arts te raadplegen.
Docent
Met betrekking tot de docent: de docent dient zich terdege bewust te zijn van de risico’s en contra-indicaties van iedere houding. Niet alle houdingen zijn voor iedereen geschikt. Zo zijn bijvoorbeeld de kaars, ploeg en hoofdstand ongeschikt voor mensen met nekklachten. Ik onderwijs deze houdingen dan ook alleen tijdens individuele lessen. De docent dient de oefeningen altijd aan te passen aan de mogelijkheden van de leerlingen.
Omdat ik ook les geef aan mensen met gezondheidsproblemen (yogatherapie) ben ik voorzichtig in het samenstellen van mijn lessen. Deelname van de oefeningen blijft echter altijd voor je eigen risico.
Hoe groot is de klas?
Mijn klassen zijn niet groter dan 12 leerlingen. Zo is er voldoende tijd voor persoonlijke aandacht.
Docenten
Hoe vind ik een yogadocent?
Het is het prettigst om een leraar in de buurt van je woonplaats te vinden. Dan is het makkelijker om de lessen te volgen. Je vindt leraren op internet, in de gouden gids, in folders bij de bibliotheek of via mond tot mond reclame.
Een leraar die lid is van de VYN heeft een erkende opleiding en is verplicht tot het volgen van bijscholingen. Het is ook een kwestie van de juiste “klik” met de leraar, de stijl van de lessen, de groep en de locatie. Volg daarom altijd een proefles voordat je je vastlegt voor een reeks lessen.
Wie is een goed yogaleraar?
- Iemand die je kunt vertrouwen
- Iemand met een eigen dagelijkse beoefening
- Iemand met een erkende opleiding
- Iemand die zeer toegewijd is aan het vak van yogaleraar
- Iemand die zich voortdurend blijft scholen
- Iemand die lid is van een vereniging van bevoegde leraren (Stiles, Yogatherapie voor Lichaam en Geest, pp 51-52)
Overigens is het een hele uitdaging om een goed yogaleraar te zijn:
<< The real qualification of a Yoga teacher is that he is very spiritual, kind-hearted, open-minded and moreover he is absolutely selfless in his teachings and never commercializes his profession. >> (Vishnu-devananda, The Complete Illustrated Book of Yoga, p. 249)
Yogadocent en yogatherapeut zijn geen beschermde titels. Iedereen kan zich zo noemen. Let dus goed op punten 1 – 6 hierboven.
Wat is het verschil tussen een yogaleraar en een yogi?
< Een gediplomeerde yogaleraar is door het vuur van de discipline van zijn eigen leraar gegaan en heeft de vereiste examens afgelegd. Ongeacht hoe langdurig of hoe moeilijk deze onderneming is, het is een teken van toewijding. Verzeker je ervan dat de persoon bij wie je les neemt toestemming heeft om les te geven en zich ook blijft scholen. …. Een yogi is heel iemand anders. Hij is iemand die heel duidelijke weet dat zijn weg een spirituele reis naar God is en hij brengt dat ook tot uitdrukking …. >> (Stiles, Yogatherapie voor Lichaam en Geest, 2000, p. 53).
Meer over yoga
Wat is yoga?
Yoga
Yoga houdt zich niet alleen met het lichaam bezig, zoals de hatha yoga. Het is een verzamelnaam voor de spirituele voorschriften en technieken die gedurende duizenden jaren in India zijn ontstaan. Het woord yoga is afkomstig van het Sanskriet Yuj, dat juk betekent. Het betekent dus onder het juk brengen, verbinden, verenigen. En het gaat dus over de verbinding tussen de mens en het “hogere”. Omdat er veel yogateksten bestaan zijn er ook veel definities.
Ik voel mij het meest thuis bij de definitie uit de Yoga Sutra’s: yoga is de beëindiging van onze identificatie met de wervelingen van de geest. In beeldspraak: wij denken dat wij de golven van de geest zijn – gedachten, gevoelens, impulsen, herinneringen, het ego. In werkelijkheid zijn wij niet deze onrustige golven maar een oceaan van rust. Onze ware bestemming is om dat te ervaren, waardoor we in staat zijn de dingen te zien zoals ze zijn en ons lijden te beëindigen. Yoga is tegelijkertijd een doel als een weg naar dat doel – een praktische bevrijdingsweg. Het is een ervaringswetenschap. Yoga is primair iets dat beoefend dient te worden.
Meditatie
De belangrijkste beoefening is meditatie. Yogameditatie is meestal het herhalen van een mantra (japa). Andere methodes zijn het mediteren op beelden (een kaarsvlam, een geometrische figuur, een godheid), meditatie op een lichaamsgebied (bv. het hartcentrum) of op klanken (nada). Mijn eigen meditatie bestaat uit het volgen van de ademhaling. Er zijn vele wegen naar Rome. Ook het cultiveren van wijsheid, toewijding aan god of het onbaatzuchtig handelen zijn belangrijke yogarichtingen. Hatha yoga – met haar lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen – kan een stevig fundament leggen voor deze yogastromen (respectievelijk jnana, bhakti en karma yoga).
Wat is meditatie?
Een methode om de geest tot rust te brengen zodat hij kan verblijven in zijn ware aard. Meditatie is een beproefde methode, niet iets zweverigs. Meditatie leert je om alert maar ontspannen aanwezig te zijn in het nu.
In mijn hatha yogalessen leg ik al een basis voor meditatie door de aandachtsoefeningen aan het begin en einde van elke les. In de meditatielessen is ademhalingsmeditatie de voornaamste techniek. Maar ik onderwijs ook andere methodes uit de veelheid van meditatietechnieken zoals:
- yoga nidra (de slaap van de yogi’s),
- cyclische meditatie (een fraaie techniek met langzame uitgevoerde asana’s en ontspanning in savasana)
- Metta meditatie (meditatie op liefdevolle vriendelijkheid, maitri bhavana)
Ik laat mij hierbij hierbij inspireren door de yoga sutra’s van Patanjali (klassieke yoga) en mijn eigen beoefening van zenmeditatie.
Wat is yogatherapie?
Yogatherapie maakt gebruikt van de technieken van yoga (houdingen, ademhalingsoefeningen, ontspanning, enzovoort). Maar bij yogatherapie geldt:
- De leerling heeft meestal gezondheidsklachten en wil daar zelf aan werken
- De leraar is opgeleid om mensen met gezondheidsproblemen te begeleiden
- De lessen zijn individueel of bestaan uit zeer kleine groepen van mensen met dezelfde aandoening.
Is yoga een godsdienst?
Neen. Yoga kan los van iedere godsdienst beoefend worden. Hatha Yoga-oefeningen zijn bedoeld om de gezondheid te bevorderen. Gezondheid in de breedste zin – fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel. Ze passen bij iedere godsdienst, want iedere godsdienst kent een kern van spiritualiteit. De klassieke yoga van Patanjali staat overigens heel tolerant tegenover elke religie. In Yoga Sutra I-39 krijgt de leerling het advies om te mediteren zoals gewenst. Dat laat de mogelijkheid vrij om te mediteren op elk onderwerp dat in overeenstemming is met de eigen culturele of religieuze achtergrond. De beoefening van yoga heeft velen in staat gesteld om een diepere band aan te gaan met hun eigen godsdienst. Of met hun humanistische idealen zoals mededogen en liefde.
Dit neemt niet weg dat yoga is ontstaan in India, een land waarin het Hindoeïsme altijd één van de belangrijkste religies is geweest. De klassieke yoga wordt erkend als één van zes hindoeïstische filosofieën. Andere yogavormen zijn zelfs theïstisch zoals de middeleeuwse hatha yoga die floreerde in groepen die Shiva vereerden.
Ik ben me bewust van deze historische en religieuze achtergronden maar ze spelen een ondergeschikte rol in mijn lessen. Bij mijn is hatha yoga een beoefening, een ervaringswetenschap en bevrijdingswetenschap, een vloeiende meditatie op beweging en ademhaling. Ik besteed dus wel degelijk aandacht aan de tijdloze spirituele kern van yoga
Is yoga dogmatisch?
Integendeel. Yoga is een pad van bewustwording en dat rijmt niet met opgelegde regels. Je kunt je laten inspireren door leraren, andere leerlingen en teksten. Maar dat zijn slechts hulpmiddelen bij het vinden van je eigen weg. Ook moed, vertrouwen en een onderzoekende geest zijn belangrijke hulpmiddelen op het pad. De moed om te oefenen en om je leven onder ogen te zien. Vertrouwen in het bestaan van een weg. Maar geen blind vertrouwen of geloof, want het is goed om je ervaringen telkens kritisch te toetsen. Je eigen ervaring is primair. Yoga is een vooral een beoefening.
Zijn er dan geen regels?
Jawel. Echte yogi volgen de morele voorschiften van de klassieke yoga. Deze yoga kent vijf voorschriften voor het welzijn van de maatschappij en vijf voorschriften voor het welzijn van de beoefenaar. Het belangrijkste voorschrift van allemaal is het betrachten van geweldloosheid (ahimsa) tegenover alle voelende wezens. Verder: niet stelen, waarachtigheid, respectvol seksueel gedrag en vrijheid van hebzucht. De individuele leefregels omvatten reinheid en tevredenheid en de drie belangrijke accenten voor de beoefening: zelfdiscipline, studie en devotie.
Deze tien punten zijn voorschriften of geloften. Het zijn geen geboden waaraan een straf of schuldbesef is gekoppeld. Mocht je falen in het volgen van een voorschrift, begin dan gewoon opnieuw. Het zijn regels om mee te oefenen.
Is er een tekst?
Er zijn talloze hedendaagse boeken over yoga. Deze zijn gemakkelijker te begrijpen dan de oorspronkelijke teksten.
De Yoga Sutra is de belangrijkste tekst over de klassieke yoga, de yoga van meditatie. Slechts 195 korte zinnen heeft de auteur Patanjali (2e eeuw) nodig om raja yoga uiteen te zetten. Het is een handleiding voor de beoefening en een omschrijving van het resultaat van de beoefening. Het is zeker geen tekst om in te geloven, eerder een tekst te overdenken en mee te oefenen. Naarmate je beoefening vordert ga je steeds meer in de tekst ontdekken.
Teksten over hatha yoga verschijnen pas vanaf de middeleeuwen, bv. de Hatha Yoga Pradipika. Later gevolgd door de Siva Samhita en de Gheranda Samhita. Ze bevatten ruwweg dezelfde informatie over houdingen, ademhalingsoefeningen, mudra’s en meditatie. De theoretische basis van hatha yoga is niet zo groot. Beoefening onder leiding van een leraar is volgens deze teksten belangrijker.
All shall be well and all shall be well and all manner of thing shall be well.
Juliana of Norwich (1342 – c. 1416)