Ter inleiding
Voor whiplash bestaat geen standaard behandeling. Huisarts en fysiotherapeut geven doorgaans goed advies over whiplash en hoe je de belasting langzaam weer op kunt voeren. Als er na een paar weken onvoldoende verbetering heeft opgetreden, dan kan het zinvol zijn om een aantal therapieën uit te proberen, zoals yogatherapie. Ik heb ervaren dat zachte yoga-oefeningen en ontspanningstechnieken heilzaam kunnen zijn.
Mijn afstudeerproject ging over whiplash. Het is een case-studie over “Saskia” die leed aan chronische whiplash. Door yogatherapie verbeterde haar nekmobiliteit heel snel, evenals de kracht van haar monnikkapsspier. Het duurde echter een jaar voordat haar halsspieren sterker werden en de pijn verminderde. Hieronder staat een samenvatting met een verwijzing naar de oorspronkelijke documenten.
Yogatherapie voor whiplash case-study
Saskia” is een 31-jarige financieel administratief assistente met een chronische whiplash. Ik ontmoette haar in het gezondheidscentrum waar ik yogales gaf. Toen ik haar voor het eerst onderzocht – zeven maanden na een auto-ongeluk – had ze een zeer beperkte nekmobiliteit en weinig nekkracht. Ze kon haar schouders maar weinig bewegen. Saskia had voortdurend pijn, vooral bij de oorsprong van de monnikkkapsspier (trapezius). Het bewegen van haar nek verergerde deze pijn. Ze was gestopt met werken vanwege whiplash-gerelateerde aandoeningen.
Mobiliteit
We werkten drieënhalve maand samen. Gedurende de eerste zeven weken introduceerden we de serie losmaakoefeningen (JFS). Als gevolg hiervan verbeterde Saskia’s nekmobiliteit aanzienlijk en kreeg de bovenste trapezius zijn kracht terug. Saskia kon nu haar nek bewegen zonder de pijn te verergeren.
Kracht
Toen begonnen we met nekversterkende oefeningen. Op dit punt was er een terugval met ernstige pijn in de onderrug, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door osteopathische wervelkolommanipulatie. Toen deze pijn afnam, hervatte Saskia de volledige JFS-serie. Ongeveer acht weken later werd haar schouderbuiging normaal. Momenteel is de nekmobiliteit normaal. De halsspieren zijn echter nog steeds zwak. Saskia’s algehele pijnniveau (4/10) is niet veranderd sinds het begin van de yogatherapie, maar er zijn minder dagen waarop haar pijn piekt tot 8/10. Saskia is begonnen met vrijwilligerswerk dat past bij haar huidige toestand (een paar uur per week).
Een jaar later
Een jaar na het begin van de yogatherapie werden Saskia’s halsspieren ook sterker en verminderde haar pijn. Zoals gezegd waren mobiliteit en kracht van nek en schouders al eerder hersteld
Dit wordt hierna beschreven, gevolgd door een algemene uitleg over whiplash en yogatherapie voor whiplash (structural yoga therapy).
Samenvatting in het Engels
Volledig afstudeerproject
De adressen van andere yogatherapeuten in deze traditie en case studies staan hier.